Navigate / search

Aantal zelfdodingen in Nederland fors gestegen

In 2013 hebben 1 854 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt, 101 meer dan in 2012. Het aantal zelfdodingen steeg voor het zesde achtereenvolgende jaar. Desondanks ligt het zelfdodingscijfer in ons land een stuk lager dan in de landen om ons heen. Deze informatie is in december vorig jaar door CBS bekend gemaakt.

In de afgelopen zes jaar is het aantal zelfdodingen sterk toegenomen. In 2007 maakten nog 1 353 mensen een einde aan hun leven, in 2013 is het aantal zelfdodingen toegenomen tot 1 854. Het aantal zelfdodingen is nog nooit zo hoog geweest. Ook gerelateerd aan de bevolking stijgt het zelfdodingscijfer. Het is nu met 11,0 per 100 duizend inwoners weer op het niveau van begin jaren negentig.

Leeftijd

Vergeleken met twintig jaar geleden hebben relatief meer mannen een einde aan hun leven gemaakt (70 procent tegen 64 procent in 1990). Zelfdoding concentreert zich bovendien in toenemende mate in de middelbare leeftijden van 40 tot 65 jaar. Van zowel mannen als vrouwen is ruim de helft van de overledenen door zelfdoding tussen 40 en 65 jaar. Naast de forse stijging van het zelfdodingscijfer op middelbare leeftijd, is ook het zelfdodingscijfer bij jongeren van 10 tot 20 jaar iets gestegen, van 2 per 100 duizend naar 3 per 100 duizend.

Gunstige positie in Europa, maar ongunstige ontwikkeling

Ten opzichte van 2007 is in Nederland het zelfdodingscijfer met 25 procent gestegen. Alleen in Griekenland is de stijging groter. Ook in Polen en Tsjechiƫ stijgt de sterfte door zelfdoding aanzienlijk. In Zwitserland en Luxemburg is sinds 2007 de sterfte door zelfdoding aanzienlijk gedaald.

Ondanks de forse toename van het aantal zelfdodingen de laatste jaren is het niveau van zelfdoding in Nederland relatief laag. In 2012 maakten in de landen van de OECD per 100 duizend inwoners gemiddeld 12 mensen een einde aan hun leven. In ons land waren dat 10,0 zelfdodingen per 100 duizend inwoners. In de ons omringende landen ligt het zelfdodingscijfer hoger, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat in Zuid-Europese landen de sterfte door zelfdoding relatief laag is, maar in Noord- en Oost-Europa relatief hoog. (Bron: CBS)

Denk je wel eens over zelfdoding na en wil je er over praten? Dan kan dat bijvoorbeeld bij Sensoor.

In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. Sensoor is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek of informatie. Per telefoon, per mail en dagdelen ook per chat. Met dank aan ruim 900 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten. Bellen met deze telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 50 jaar weten mensen Sensoor te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert, op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Het hardop uitspreken wat je dwars zit, is vaak al een stap in de goede richting.

Het telefoonnummer (0900) 0767 en kost 5 ct. p/m. De website is http://www.sensoor.nl/

 

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).