Navigate / search

Arkadiusz Milik

“Nu draait het allemaal om de reguliere speeltijd bij Ajax”

Arkadiusz Milikwordt, ondanks zijn jonge leeftijd, nu al gerekend tot de beste Poolse spelers. Het beste bewijs daarvoor is misschien wel het feit dat het blad “Voetbal” hem verkoos tot ontdekking van het jaar 2012. Op dit moment speelt Arek als spits bij Ajax, waar hij in korte tijd al veel heeft bereikt. Maar laten we beginnen bij het begin.

Arkadiusz Milik werd geboren op 28 februari 1994 in Tychy. Hij zette zijn eerste voetbalschreden toen hij 6 jaar oud was bij Katowice. In november 2010 werd hij lid van de Miner Zabrze, waar hij op 17-jarige leeftijd de kans kreeg om te debuteren. Arek werd twee jaar later verkocht aan Bayern Leverkusen, waar hij een 5-jarig contract tekende. In mei 2014 werd Arkadiusz Milik uitgeleend aan Ajax.

Na veel aandringen en met volharding kreeg de redactie van poPolsku eind augustus de kans om 15 minuten lang een gesprek te voeren. Na het eerste deel van de training, die open staat voor de pers , moesten we op Arkadiusz wachten op een speciaal aangewezen locatie. Al snel bleek dat we veel minder tijd hadden dan aanvankelijk gedacht, dus zodra hij verscheen, kwamen we meteen ter zake.

We vroegen hem hoe hij bij Ajax in het team is opgenomen, waarop Arek zonder aarzelen antwoordde: “Ik ben hier nog maar drie maanden, maar ik moet zeggen dat ik het echt heel leuk heb hier. Ik probeer om te acclimatiseren – en langzaam aan de cultuur te wennen en om Amsterdam en ook de rest van Nederland te leren kennen. In het begin moest ik eerst zorgen dat ik een huis vond en veel papier invullen en dingen regelen, maar nu dat voorbij is zal het alleen maar beter worden. De club aanvaardt me heel goed. Het team heeft een zeer positieve sfeer. Bij Ajax spelen veel jonge spelers, die allemaal makkelijk zijn in de omgang. Momenteel ga ik het meeste om met Lucas Andersen en Tobias Sana. ”

In de wetenschap dat Ajax altijd beroemd is geweest om zijn voetbalschool en belangrijk voor het Europees voetbal, vragen we Arek of hij vindt dat zijn komst naar Amsterdam een goede stap is voor zijn carrière: “Ajax is een zeer goede club voor alle jonge spelers. Coaches begeleiden hier de jongeren geweldig en ook krijgen jonge spelers hier vaak een kans om vanaf de eerste minuut te spelen. Superbelangrijk, want dat is de enige manier om ervaring op te doen en me goed te ontwikkelen. Ook is het belangrijk dat er de mogelijkheid is om te spelen in de Champions League. Op deze manier kun je je vaardigheden testen op het hoogste niveau en met echte concurrentie. ”

Zich bewust van de druk die op de schouders rust van de pas verworven spelers, vragen wij Arek naar zijn debuut in de kleuren van Ajax: ” Ik heb in het verleden reeds in gelijkaardige stadions gevoetbald, dus van een verlammend effect was niet echt sprake. Het is fantastisch en vooral ook zeer motiverend wanneer 50.000 mensen kijken naar elke beweging die je maakt. Uiteindelijk is het daarvoor dat je je hele leven traint, om voor dergelijke stadions te kunnen spelen. Het was alleen jammer dat ik mijn debuutmatch niet kon winnen. ”

We besloten om Arek ook te vragen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen het spelen voor een club of voor de nationale ploeg. Arek denkt even na en zegt dan: “Natuurlijk zijn er verschillen. Het belangrijkste verschil is dat we met de club het hele jaar door trainen, terwijl onze bijeenkomsten van de nationale ploeg 3-4 dagen duren, soms een week, dus tijd om om op elkaar in te spelen en spelautomatismen in te oefenen is er echt heel weinig. Zeker, spelen in een club en spelen in de nationale ploeg is allebei een enorme eer voor elke speler. Als nationale ploeg focussen we ons nu op de kwalificatieronde voor het EK in 2016. Als club willen we voor de ​​vijfde opeenvolgende keer landskampioen van Nederland worden. In beide gevallen moeten we alles uit de kast halen en er alles aan doen om ons doel te bereiken.”

Aan het einde vroegen we Arek om een paar woorden voor de lezers van poPolsku. En dit is wat hij zei: “Eerst en vooral wil ik alle Polen die me in Nederland steunen ontzettend bedanken. Ik wist niet dat ik hier zoveel Poolse fans had! En de steun van de fans is erg belangrijk voor iedere speler, en daarom ook wil ik de lezers vragen: blijf voor me duimen, geloof in mij en ik zal jullie zeker niet teleurstellen! “

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).