Navigate / search

Basisonderwijs wil meer geld voor vluchteling

(NU.nl) Basisscholen zeggen meer geld nodig te hebben om extra lessen te organiseren voor kinderen van vluchtelingen.
Dat schrijft de PO-raad, de koepel van het basisonderwijs, in een brief aan de Tweede Kamer, zo schrijft het Nederlands Dagblad dinsdag.

Scholen krijgen nu al een aanvullend bedrag voor de kinderen, bovenop de reguliere kosten, waarmee ze taalles kunnen inhuren en aan andere achterstand kunnen werken. De basisscholen krijgen dit bedrag alleen in het eerste jaar dat het kind in Nederland verblijft. De PO-raad vindt dat te kort. “Deze achterstanden zijn niet in een jaar ingelopen.”

De scholen maken ook extra kosten omdat de kinderen niet alleen een taal- en rekenachterstand hebben, maar vaak ook getraumatiseerd zijn, zo zegt een woordvoerder van de raad.

In het voortgezet onderwijs krijgt de school twee jaar lang een extra bedrag en dat moet volgens de PO-raad ook in het basisonderwijs zo zijn. Met het extra geld kunnen de kinderen aanvullend onderwijs krijgen in schoolvakanties of op de zaterdag. “De kwaliteit en kwantiteit van onderwijs en zorg aan deze kwetsbare groep kinderen kan en moet beter.”

Hoeveel geld er nodig is, kan de PO-raad niet zeggen. “Niemand weet hoeveel vluchtelingen er nog bijkomen. Dit is een financiering met een open einde.” Woensdag wordt de onderwijsbegroting besproken in het parlement. Staatssecretaris Dekker zei vorige week al dat de scholen volgens hem genoeg geld krijgen voor het onderwijs aan de kinderen.

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).