Navigate / search

Bijna helft basisscholen krijgt geen extra geld voor vluchtelingen

(NU.nl) Bijna de helft van de basisscholen die vluchtelingenkinderen opvangen, krijgt daarvoor geen extra geld. Daardoor zouden kinderen de extra aandacht die ze nodig hebben mislopen.


De scholen maken geen kans op bekostiging, omdat ze minder dan vier kinderen opvangen, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten donderdag zijn bekendgemaakt.

De kosten voor de opvang van de kinderen kan oplopen tot 9.000 euro per leerling per jaar. Dat geld is volgens AVS nodig voor de aanschaf van lesmateriaal en het geven van extra lessen.

Volgens voorzitter Petra van Haren kan het gebrek aan geld leiden tot onnodige achterstand bij de kinderen. Er is geld nodig om de kinderen Nederlands te leren en ze, samen met hun ouders, wegwijs te maken in de samenleving.

Om de kinderen te helpen, zou het ‘invliegen’ van expertise nodig zijn om de professionaliteit van de vaste leerkrachten te versterken en ondersteunen.

Het is volgens Van Haren niet duidelijk waarom de scholen met minder dan vier vluchtelingenkinderen geen geld krijgen.

Uit de peiling blijkt bovendien dat de helft van de scholen die voor meer dan drie kinderen bekostiging hebben aangevraagd, nog geen geld hebben ontvangen.

In totaal hebben 218 schoolleiders die vluchtelingen opvangen, meegedaan aan de peiling. Van de scholen vangen er 91 minder dan vier kinderen op.

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).