Navigate / search

De gevolgen van 10 blikjes cola per dag

Een uitpuilende buik, hoge bloeddruk en intens verlangen naar suiker. Dit is wat er gebeurde met het lichaam van de 50-jarige George Prior, nadat hij een maand lang tien blikjes Coca Cola per dag dronk.

De Amerikaan stapte over op het bizare coladieet om de wereld te confronteren met de schadelijke effecten van suiker.

In slechts 30 dagen tijd takelde het lichaam van de voorheen zo gezonde en gespierde man drastisch af. Prior ontwikkelde een duidelijk zichtbare buik en zijn gewicht steeg explosief van 76 kilo naar bijna 89 kilo! Tevens bleek zijn bloeddruk aan het eind van het experiment veel te hoog, meldt de Daily Express.

Hunkering

Naast de snelle gewichtstoename en lichamelijke aftakeling leek Prior al snel afhankelijk van de suiker. Terwijl hij probeerde vast te houden aan zijn normale koolhydraatarme dieet van mager vlees, groenten en bessen, begon hij steeds vaker te hunkeren naar suiker.

In maart riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op om de aanbevolen dagelijkse inname van suiker te verminderen van 50 tot 25 gram per dag. Omgerekend; van tien naar vijf suikerklontjes per dag. Een normaal blikje cola bevat al 35 gram suiker, oftewel zeven blokjes. Hiermee overschrijd je dus in één klap je dagelijkse limiet.

Suikerbommen

Deskundigen waarschuwen al langer dat koolzuurhoudende dranken een berg suiker bevatten en verder totaal geen voedingswaarde hebben. Prior merkte dat hij het lastig vond normale maaltijden te eten, omdat hij constant vol zat van de cola. Hierdoor liep hij dus allerlei broodnodige voedingsstoffen mis.

Bijzonder: Nadat de man stopte met het drinken van de cola, viel hij in vier dagen tijd ruim 2 kilo af. Prior zegt vooral bezorgd te zijn over de effecten van suiker op kinderen. “Kinderen mogen geen cola en andere suikerhoudende dranken nuttigen. Dit zijn pure suikerbommen. Onnodig en slecht.”

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van suikerhoudende dranken leidt tot diabetes type 2 en tandbederf, vooral bij kinderen. Deskundigen waarschuwen tevens dat de ongezonde koolzuurhoudende dranken een obesitasepidemie stimuleren en andere ernstige ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en beroertes, tot gevolg hebben.

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).