Navigate / search

Googlen met groene energie

Het hele vermogen van het windpark (62 MW) van de Eneco Holding NV dat de komende 10 jaar geproduceerd wordt, wordt door Google gekocht voor z’n servers die deze gigant in Nederland aan het opzetten is.

De investering voor 600 miljoen euro in het plaatsje Eemshaven (provincie Groningen, gemeente Eemsmond) is een groot servercentrum dat in de eerste helft van 2016 gestart wordt.

Voor Google is dit niet de eerste transactie van dit soort in 2014. Het Amerikaanse bedrijf heeft al eerder een contract gesloten voor de aankoop van energie van het enorme windpark met een capaciteit van 407 MW van holding MidAmerican Energy, eigendom van miljardair Warren Buffett.

Een ander Europees servercentrum van Google in Europa, in Finland, gaat energie kopen van een windpark met een capaciteit van 72 MW, dat in het noorden van Zweden gebouwd wordt door de Duitse verzekeringsgroep Allianz.

Nu al voedt Google z’n infrastructuur met ruim 35 procent energie uit hernieuwbare energiebronnen. Het doel van het bedrijf uit Silicon Valley is om alle energie die het nodig heeft uit groene bronnen te halen. Het bedrijf geeft echter niet precies aan wanneer dat zou moeten gebeuren.

Onder deze link: http://www.youtube.com/watch?v=Qw59JqqELIs kun je een kort filmpje bekijken over de filosofie van Google op het gebied van hernieuwbare energiebronnen.

Ewka

 

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).