Navigate / search

Het Begijnhof in Amsterdam

Meestal bezoeken we Amsterdam voor een museum of gaan we naar de bioscoop. Soms slenteren we romantisch langs de grachten op zoek naar unieke plekjes die Amsterdam zo bijzonder maken. Verscholen tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de drukke Kalverstraat ligt zo’n bijzonder stukje Amsterdam. Hier vind je namelijk Het Begijnhof van de stad. Het is geen openbaar terrein, maar je kunt het wel dagelijks overdag bezoeken. Het Begijnhof is ook een Hof van stilte en het wordt door de bewoners zeer op prijs gesteld de rust te eerbiedigen. Je kunt het Begijnhof bereiken via een ingang aan het Spui, of zoals wij vandaag lopen, via het poortje aan de Begijnensteeg (een zijstraatje van de Kalverstraat).

Het Begijnhof was oorspronkelijk een soort klooster, en geen oudedagsvoorziening zoals de meeste hofjes. De begijnen hadden bovendien meer vrijheid dan nonnen in een klooster. Zo legden de begijnen wel een gelofte van kuisheid af maar mochten ze op elk moment het hof verlaten om te trouwen. Kenmerkend voor het Begijnhof in Amsterdam zijn de stadshuizen die als adres de naam van het hofje zelf hebben. Je vindt 47 gewone stadshuizen waarvan de meeste met gevels uit de 17e en 18e eeuw. Er zijn18 huizen met een gotisch houtskelet. Het gerestaureerde Houten Huys uit 1528 is slechts één van de weinig middeleeuwse houten huizen in Amsterdam. Het hof is bovendien één van de oudste Amsterdamse grachtentuinen die de stad nog rijk is.

Het Begijnhof in Amsterdam is het enige hofje uit het middeleeuwse Amsterdam, gelegen binnen het Singel. Het hofje ligt bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad, op het middeleeuwse straatniveau. Het is niet precies duidelijk wanneer het Begijnhof is gesticht. Wel is bekend dat de begijnen in 1346 nog in één huis woonden. In 1389 wordt voor de eerste keer gesproken van een hof. Oorspronkelijk was het Begijnhof geheel omsloten door water met als enige toegang een poortje bij de Begijnensteeg. De achtergevels stonden dus in het water. De ingang aan het Spui bestaat sinds de 19e eeuw. Het hof heeft twee bleekvelden met de Begijnhofkapel ertussenin. Een bleekveld is een kort gemaaide grasweide, die ervoor diende om linnen te bleken. De begijnen verdienden vaak hun inkomsten door de was te doen voor anderen. Het gerestaureerde poortje aan de Begijnensloot, dateert uit 1574 en heeft een steen waarop Sint Ursula is afgebeeld, de patrones en beschermheilige van de Amsterdamse begijnen. Het poortje aan de zijde van het Spui, van ongeveer 1725, maakte in de 19e eeuw plaats voor het poortgebouw.

Het hof was ook de enige katholieke instelling die na de Alteratie (de omwenteling in 1578 toen de katholieke stadsregering werd afgezet) bleef bestaan, omdat het particulier eigendom was van de begijntjes. De overige katholieke kerken en instellingen in Amsterdam werden met geweld gedwongen over te gaan naar het protestantse geloof. Wel moest de katholieke kapel aan de Engelse hervormd-protestanten worden afgestaan, onder dwang van de protestantse overheden. Sindsdien wordt dit kerkje de Engelse kerk genoemd. Tegenover de ingang van de kapel werden in 1671 twee woonhuizen omgebouwd tot rooms-katholieke schuilkerk: de H.H. Joannes en Ursula Kapel. Nadat de Kapel ter Heilige Stede in 1908 is afgebroken werd deze kerk officieel de mirakelkerk.

We volgen het poortje aan het Spui, en zoeken de drukte van de stad weer op. Niet ver van de uitgang vinden we een leuk cafeetje aan de Spuistraat. Onder het genot van een biertje en een paar bitterballen overleggen we welke attractie we de volgende keer bezoeken.

Mikolaj & Carolus

Wat? Het Begijnhof
Lokatie: Begijnhof 30, 1012 RM Amsterdam
Openingstijden Dagelijks van 09:00 tot 17:00
Prijzen:
Attracties:
Meer informatie: www.begijnhofamsterdam.nl

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).