Navigate / search

Het pakhuis van Sinterklaas in het Limburgs Museum

Hoe ziet het Pakhuis van Sinterklaas er eigenlijk uit? In de museumfoyer staan metershoge rekken die gevuld zijn met museumvoorwerpen die met Sint-Nicolaas te maken hebben. Oud speelgoed dat de Goedheiligman over heeft gehouden in de vele jaren dat hij aan kinderen cadeautjes geeft. Maar ook nieuw speelgoed, zodat de kinderen de verschillen kunnen zien tussen vroeger en nu. In Het Pakhuis van Sinterklaas vind je zelfs nog een Vliegende Hollander, maar ook een antiek fornuis waaraan Sint-Nicolaas heel erg gehecht is omdat hij een cv-radiator helemaal niet gezellig vindt. Er zijn ook vitrines en panelen met de antwoorden op de meest prangende vragen over Sinterklaas. Waarom, bijvoorbeeld, eten we ons ongans aan chocolade letters? Waarom draagt Sinterklaas een mijter en geen stoere cap? Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk en waar woonde hij toen hij een jongetje was?

In Het Pakhuis van Sinterklaas zijn altijd Pieten aanwezig die tekeningen, kleurplaten, brieven en verlanglijstjes in ontvangst kunnen nemen. De kinderen krijgen een spoedcursus Cadeautjes-in-de-schoorsteen-werpen en een indoortraining Over-het-dak-lopen-zonder-naar-beneden-te-vallen. Er is een interactieve poppenkast en de O-kom-er-eens-kijken-lichttafel, waarop vrolijke Sinterklaastekeningen overgetrokken kunnen worden. Ze kunnen meedoen aan de Pietengym en het Vroeger-Nu-Spel. In de Sinterklaas-Postkamer kunnen de kinderen een speciale prentbriefkaart kleuren, stempelen en op de post doen. Omdat er dit jaar zoveel cadeautjes zijn gevraagd aan Sinterklaas heeft hij en zijn Inpak-Pieten hulp nodig van de kinderen bij het inpakken en bij het bedienen van de moderne Pakjesmachine.

Alle junior-hulppieten krijgen als beloning van al hun inspanningen een echt Pieten Diploma. Vanzelfsprekend houdt Sinterklaas tijdens zijn verblijf in Nederland er zelf ook audiëntie en wel iedere woensdagmiddag. www.limburgsmuseum.nl.

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).