Navigate / search

Het Van Kinderen Museum

Vandaag hebben in het kader van het poPolsku thema “Moeder & Kind” het Van Kinderen Museum in Den Haag bezocht. Het is geen museum zoals alle andere, want zoals de naam al doet vermoeden is Het van kinderen Museum alleen van kinderen. Volwassenen komen er bijna niet aan te pas. Het museum is in maart 2004 met hulp van een jeugdraad opgericht door Rita Baptiste, tevens uitvoerend directeur, en wordt volledig ingericht door kinderen.
Kinderen en jongeren (van zes tot zestien jaar) kunnen in het museum hun eigen ideeën uitwerken. Het resultaat is in het museum te zien: de door kinderen ontworpen kunstwerken zijn daarna in het museum te bezichtigen. In het Van Kinderen Museum zijn kinderen dus voor een dagje echte kunstenaars. Ze kunnen als het ware zelf ‘museumpje’ spelen. Als jeugdige kunstenaars leren zij hoe je een tentoonstelling maakt en inricht. De kinderen kunnen direct aan de slag; ze bedenken een idee en werken dat meteen uit. Ze worden daarbij geholpen door kunstenaars, wetenschappers en techneuten. Daarom heet het museum ook wel de uitvinderplaats. Bovendien knutselen de ouders vaak gezellig mee. Maar net als bij volwassenen ontstaat dat werk niet zo maar. Om kinderen te helpen bij hun idee- en theorievorming en om kinderen te helpen hun eigen idee tot een breder concept uit te bouwen en daarmee te communiceren met breed publiek, daartoe is een aantal jaren geleden Stichting ZO & ZO, musea van en voor kinderen opgericht. Kinderen hebben een eigen uitdrukkingskracht, dat is boeiend voor andere kinderen èn voor volwassenen. De kinderen leiden de bezoekers zelf rond. Zij bedenken ook het tekstje voor de rondleiding.
Het Van Kinderen Museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer want tram 3 stopt direct voor de deur. Op de kruising van de Elandstraat en de Waldeck Pyrmontkade staat een oud schoolgebouw, waarin het museum is gevestigd. De ingang vindt je via de poort en binnenplaats. Na binnenkomst kun je besluiten alleen het museum te bezoeken, maar je kunt ook samen met je kinderen zelf aan de slag en een bijdrage leveren aan het museum. Het werk van kinderen is en wordt digitaal opgeslagen in de ‘Nieuw Erfgoedstenen’. De inhoud van deze stenen is voor elke bezoeker toegankelijk. Op deze manier conserveert het museum haar werk en projecten vanaf de oprichting in een imaginair gebouw.
In het museum kunnen je kinderen altijd aan permanente workshops meedoen. We noemen hier een aantal van de in totaal 11 workshops: 3D kunstwerk: Een 3D kunstwerk of assemblage ontwerpen en maken met beeldende materialen zoals hout, speksteen, kunststoffen, oude onderdelen uit apparaten etc. Een Chemisch laboratorium ontwerpen en bouwen. Experimenteren met elektriciteit: Onderzoek hoe schakelingen werken en ontwerp, bouw daarna zelf. De kinderen krijgen vooraf of tijdens het werk de nodige informatie. Ontwerpen en bouwen met klei. Kinderen kunnen de klei laten afbakken en zelfs later weer glazuren. Dan moeten ze wel twee keer terugkomen. Vanzelfsprekend mogen ze het werkstuk ook meteen meenemen.
Het is ook mogelijk verjaardagsfeesten te reserveren. Kinderen mogen op zondagmiddag dan gratis komen kijken en een onderwerp bespreken voor hun verjaardagsfeestje. Reserveren kun je doen via: tel: 0645132841 of email: hetvankinderenmuseum@gmail.com.

Graag verneemt de redactie van poPolsku jullie ervaringen na een bezoek aan het museum, zodat we deze kunnen delen met andere moeders.
Attractie
Het Van Kinderen Museum
Adres
Waldeck Pyrmontkade 116, 2518JR Den Haag
Openingstijden
Zondag en woensdagmiddag
Entreeprijzen
Museum €2,50, zelf aan de slag €10,00 aan materiaalkosten
Website
http://www.hetvankinderenmuseum.nl

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).