Navigate / search

Ijs op de sloten ? Schaatsen onder!

Er is natuurlijk erg veel water in Nederland dus logisch als dat bevroren is, mensen daar naar toe worden getrokken. Het is zelfs zo dat bepaalde soorten schaatsen in Nederland zijn ontstaan: de Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese schaats bijvoorbeeld. De eerste twee werden gebruikt om te zwieren, terwijl de laatste puur voor het hardrijden was bestemd.

Rond 1800 werden er al, met name in Friesland en Groningen kortebaanwedstrijden verreden en in 1882 werd de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) opgericht als overkoepelende organisatie voor het schaatsen (lange- en kortebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden, marathonschaatsen, schoonrijden, skaten en toerschaatsen). Op ruim 200 plaatsen in Nederland worden er tochten georganiseerd (ijs en weder dienende oftewel als het weer het toelaat) en die zijn tussen de 1 en 90 km lang. De langste tocht is de 3-Provinciën toertocht Aar en Amstel die 90 km is en je door Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht en voert.

Schaatsen kun je huren (vanaf zo’n € 12,50 per dag) of kopen (voor zo’n € 35,- tot € 100) en iedere beginnende schaatser in Nederland oefent met een stoel of op schaatsen met 2 ijzers (kun je bijna niet meer omvallen. Veel van de schaatstochten die Nederland rijk is vind je op www.oppad.nl. De ijsverwachting en ijscondities vind je bijvoorbeeld op www.weerplaza.nl.

Geen natuurijs maar je wilt wel schaatsen? Dat kan op tientallen banen in Nederland. Je vindt ze op de site knsb.nl.

 

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).