Navigate / search

Jumbo schermt sigarettenpakjes af voor klant

(NU.nl) Supermarktketen Jumbo heeft dinsdag een vernieuwd, afgeschermd tabakschap gepresenteerd.


Sigaretten en andere rookwaar staan vanaf dinsdag achter matglas deurtjes. Het eerste vernieuwde schap werd gepresenteerd in de Jumbovestiging in de Anemoonstraat in Den Haag, in het bijzijn van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

De 580 andere Jumbo’s in Nederland zullen in de loop van de zomer volgen, meldt de keten.

Jumbo speelt met het afgeschermde schap in op nieuwe wetgeving, die voorschrijft dat op sigarettenpakjes afschrikwekkende afbeeldingen moeten staan. De keten wil klanten en personeel niet met deze beelden confronteren.

Daarnaast wil Jumbo naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan de ontmoediging van roken bij met name jongeren. Den Haag riep supermarkten eerder op om hieraan een actieve bijdrage te leveren.

KWF Kankerbestrijding is tegenover RTL Nieuws kritisch op Jumbo. “Bij matglas is het zo dat de contouren en kleuren van de pakjes nog zichtbaar zijn. Dat gaat niet ver genoeg.” Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen stelt dat de verleiding aanwezig blijft. “Beter is om de pakjes ergens in een la te stoppen, want dan kunnen klanten het echt niet zien.”

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).