Navigate / search

Kasia van Pelt

“Ben je in Polen zwanger dan ga je naar de gynaecoloog terwijl je in Nederland als eerste, zelf een afspraak maakt met een verloskundige. Dat is waar het hier begint!”

Kasia van Pelt is 43 en geboren in Polen in Gdansk. Acht jaar geleden is ze de liefde van haar leven gevolgd naar Nederland en sindsdien woont en werkt ze hier. Kasia werkt als kraamzorgconsulente bij Careyn Kraamzorg.

In Polen heeft Kasia de verloskundige opleiding afgerond en de opleiding tot operatieassistente. Na haar opleiding heeft ze in beide functies ervaring op gedaan wat ze zeker ook mee heeft genomen toen ze naar Nederland kwam. “De opleiding tot verloskundige is vergelijkbaar met de opleiding in Nederland dus na je BIG registratie hier (dat is verplicht) kun je ook met de Poolse opleiding verloskundige aan de slag, als je voldoende ervaring hebt opgedaan in je vak. Er is dan één kleine drempel te nemen en dat is het leren van de Nederlandse taal. Maar dat vond ik een must.”

Voor de liefde
“Ik ben naar Nederlands gekomen voor de liefde” zegt Kasia. “Mijn man woonde hier en had hier zijn werk en verhuizen naar Nederland was een logische stap. Ik wist trouwens wel dat ik zo snel als mogelijk weer aan het werk wilde en was me bewust van het niet spreken van de Nederlandse taal. Het is het eerste wat ik deed. Ik schreef me in voor Nederlandse les (NT2) en moest vervolgens 9 maanden wachten voor ik kon beginnen. Dat vond ik oneindig lang duren maar toen ik die stap genomen had kon ik eigenlijk ook heel snel aan de slag als kraamverzorgster.”

“Hoe dat ging? Ik zag de vacature en ik heb gesolliciteerd. Ik heb het gewoon geprobeerd en na het eerste gesprek werd ik aangenomen. ”. Zo makkelijk ging het.

Kraamzorg typisch Nederlands
Omdat kraamzorg echt iets typisch Nederlands is vragen we Kasia waar zij voor het eerst in contact kwam met kraamzorg. “Ik las er over en hoorde andere vrouwen praten over kraamzorg. En ik was er echt verbaasd over dat zoiets bestaat! En ook hoe het kan dat het zo typisch Nederlands is! Waarom hebben andere landen dat niet? Ook was ik gelijk positief. Vooral over de begeleiding bij borstvoeding. Ik heb daar zelf veel problemen mee gehad en hier krijg je dus 8 dagen kraamzorg en dan is er iedere dag iemand bij jou thuis om je goed te begeleiden en al je vragen  te beantwoorden. Zo anders dan in Polen. Daar ben je na twee dagen thuis en heb je natuurlijk wel een verloskundige maar die komt voor de nacontrole en zeker niet iedere dag. Misschien maar 2 keer na de bevalling en het is heel erg medisch georiënteerd.”

Op de vraag waarom Kasia niet als verloskundige in Nederland is gaan werken antwoordt ze: “De invulling van het beroep verloskundige is in Polen een andere dan in Nederland.  In Polen krijg je ook te maken met vrouwen die niet per se moeder zijn maar wel zorg nodig hebben op de afdeling gynaecologie. En ik wilde echt met moeders en baby’s werken en geen thuisbevallingen doen. Ik ben opgeleid om ziekenhuisbevallingen te doen en zag het niet zo zitten om in Nederland de verloskundige te zijn van thuisbevallingen. Voor de medische kant van het verhaal en ook het risico dat ik daar in zag. “Kraamverzorgende zijn was en is nog steeds, voor mij het allerfijnste en het makkelijkste.”

Betrokken vanaf het begin
De stap van kraamverzorgende naar kraamzorgconsult maakte Kasia in 2012. Op de vraag waarom, krijgen we als antwoord: “Ik ben het eerste contact voor de vrouwen die nu zwanger zijn. Ik ben er voor hun vragen, ik doe de intakes en rond de 7e maand van hun zwangerschap maak ik de afspraken voor het aantal uren zorg en als het eeneerste kindje is voor een moeder dan doe ik zelf het huisbezoek”. Ik ben nu echt van het begin tot het einde betrokken. Geweldig vind ik dat!”

Kraamzorg gaat over zorg voor moeder en kind
Op de vraag waarom sommige vrouwen nog huiverig tegenover kraamzorg staan heeft Kasia direct een antwoord. “Er zijn vooroordelen over kraamzorg. Mensen denken dat het met controle te maken heeft en niet met zorg. Echt vreemd want kraamzorg gaat alleen maar over zorg! Voor de moeder en voor het kindje.  En wat ook misschien meespeelt is dat Poolse vrouwen het niet gewoon zijn om iemand anders over de vloer te hebben. Dat vinden ze raar. Het is moeilijk voor ze om familieaangelegenheden los te laten. Het enige advies wat ik hen kan geven is zet alsjeblieft je vooroordelen overboord en geniet van het feit dat er kraamzorg is! Het wordt vergoed door de basisverzekering dus je hebt er recht op! En hoe fijn is het dat je er niet alleen voorstaat! Er is vast geen oma in de buurt die bij kan springen dus zorg dat je kraamzorg krijgt. ””

Verloskundige zorg in de basisverzekering
“En weet je wat ik heel graag ook wil benadrukken” zegt Kasia vervolgens “dat je hier in Nederland niet naar de gynaecoloog gaat maar naar de verloskundige! Dat is echt belangrijk om te weten en zeker omdat dat óók verzekerd is en je het dus niet zelf hoeft te betalen. Het is zonde als je er dan geen gebruik van maakt.” Als we Kasia vragen hoe het kan dat deze informatie niet bekend is, wacht ze heel even met antwoorden. “Ik vind het lastig om te zeggen maar als Poolse vrouwen hier met hun partner zijn wordt er naar de Poolse tv gekeken. Ik merk dat er dan vaak weinig interesse is om de Nederlandse taal te leren en dan krijg je dus ook de kennis en informatie over Nederland niet. Nou ja, wel als je deze krant leest maar toch.” “Ik weet dat er zelfs zwangere vrouwen zijn die terug gaan naar Polen om naar de gynaecoloog te gaan voor controle. Dat kun je je toch haast niet voorstellen? Ze kunnen hier zo binnenlopen bij een Poolse verloskundige *. ”

Careyn Kraamzorg is actief begonnen met het werven van Poolssprekende kraamverzorgenden en wij vragen Kasia of zij denkt dat daar behoefte aan is: “Of er behoefte is aan Poolse kraamverzorgende?  100% zeker! Als ik een Poolse klant aan de lijn krijg is dat bijna altijd de eerste vraag. Of ik iemand kan sturen die Pools spreekt.  En ik weet zeker dat als je die hebt dat het heel snel gaat. De Poolse vrouwen vertellen het aan elkaar door want dit soort informatie gaat van mond tot mond. Hoe ik dat weet? Lachend zegt ze: “Als ik ergens kom weten ze altijd al wie ik ben terwijl ik de dames dan nog niet eens ken. Soort bekende Nederlander ben ik dan.”

*op www.matki.nl vind je in de postcodetool de Poolse verloskundigen in Nederland en kraamzorgorganisaties met Poolssprekende kraamverzorgsters.

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).