Navigate / search

Mannen: hoffelijk gedrag is wenselijk!

Het merendeel van de single vrouwen in Nederland (93 procent) stelt het op prijs wanneer hun date hoffelijk gedrag laat zien. Naar haar luisteren zonder te onderbreken vinden zij het belangrijkste (48 procent), gevolgd door haar voorstellen bij het tegenkomen van een kennis (42 procent) en de deur openhouden (33 procent). Het onderzoek vond plaats in zeven Europese landen, onder ruim 10.000 respondenten. In Nederland werkten 1.500 singles mee. Nederlandse vrouwen vinden hoffelijkheid van groot belang. Dit blijkt wel uit het feit dat meer dan tweederde een romantische houding tijdens een (eerste) date erg waardeert. Vrouwen voelen zich aangetrokken tot mannen die uitstralen dat ze voor je kunnen en willen zorgen. Als een date op dit gebied tekortschiet tijdens de eerste afspraak zal de vrouw dat uitleggen als ‘hij vindt me blijkbaar niet belangrijk genoeg’ en dan sta je als man al snel een paar punten achter.

Hoffelijkheid betekent volgens de ondervraagde vrouwen ook dat de man de kosten voor de rekening op zich neemt (op de vijfde plaats met 30 procent). Meer dan de helft (56 procent) deelt deze liever en slechts 1 procent betaalt de totale rekening het liefste zelf. Op nummer vier staat het voorrijden van de auto bij slecht weer (31 procent).

Hoffelijke noordelingen

Van de verschillende regio’s in Nederland, lijken de vrouwen in de Noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) het minst onder de indruk te zijn van een hoffelijke man (89 procent). Dit terwijl de mannen uit het Noorden van het land het juist het leukst vinden hoffelijk te zijn (96 procent).

Europese galantie

De single Europese vrouw is in het algemeen iets minder gericht op hoffelijkheid dan de Nederlandse vrouw. Daarbij zijn de meningen in Europa over hoffelijkheid verdeeld. Zo vinden de Fransen het bijvoorbeeld belangrijker dat hen een jas wordt aangeboden als het buiten koud is en Italiaanse dames verwachten boven alles dat de man wel de gehele rekening betaalt. Opvallend is dat de Zuidelijk gelegen landen (onder meer Frankrijk en Spanje) romantiek tijdens een date minder belangrijk vinden dan de Noordelijke landen. Zo staat Frankrijk onderaan met 55 procent en Noorwegen bovenaan met bijna 70 procent.