Navigate / search

Marika Purgacz

Het is bekend dat we in Nederland een groot aantal Poolse atleten hebben. We noemen er een paar: Arkadiusz Milik, Przemysław Tabak, of Mateusz Klich. Ze spelen allemaal al vele jaren, en tot nu toe ontwikkelen zij hun spel bijna elke dag. Maar als je denkt dat een internationale sportcarrière uitsluitend voorbehouden is aan volwassen professionals dan heb je het mis! Wij stellen graag Marika Purgacz aan je voor, een geweldig voorbeeld van hoe je een professionele carrière kunt beginnen, en het is nooit te vroeg!

Marika komt uit Wałcza, een klein stadje in West-Pommeren. Ze is geboren op 16 mei 2006 en naar Nederland gekomen in 2010. Nu, woont ze met haar ouders in Vollenhove – een stad ongeveer 30 kmvan Zwolle. Ze vertelt ons: “Toen ik 3 jaar oud was ging mijn vader werken in Nederland, en na meer dan twee jaar, besloten mijn moeder naar hem toe te gaan en nam mij natuurlijk mee. Dat is hoe ik hier kwam. De Keuze werd gemaakt door mijn ouders, want ik was nog erg klein. Ik vond Nederland meteen leuk en ik ben blij dat ik hier woon. ”

Voetbal is altijd de passie van Marika geweest en onder toeziend oog van haar ouders besloot ze zelf om de eerste stappen te zetten en zich aan te melden voor het voetbalteam. Ze zegt: “Voetbal is altijd mijn favoriete sport geweest. Ik koos eerst alleen maar voor deze sport omdat ik graag een heel stuk loop. En op dit moment speel ik al meer dan 2 jaar bij de amateur club VENO F1 Vollenhove. Ik ben een spits! Ik breng veel tijd door in de opleidng, zo’n 4 keer per week. Elke zondag ga ik naar de aanvullende opleiding bij de voetbalacademie in Almere Stad. Ik train daar en ik corrigeer mijn techniek met professionele voetbaltrainers. ”

Het is nogal wat voor zo’n klein meisje en als we Marika vragen ouders en vrienden op haar succes reageren zegt ze met een glimlach: “Veel mensen zijn erg trots op me, vooral mijn hele familie. Ik ben best geliefd bij mijn teamgenoten, maar het gebeurt wel eens dat de jongens mij plagen en een beetje pesten, maar het kan me niet schelen. Misschien zijn ze gewoon een beetje jaloers op mij. ”

En een beetje jaloers kunnen ze ook wel zijn. Want de carriere die Marika al heeft afgelegd in haar jonge leventje liegt er niet om. “In het laatste jaar speelde ik in VENO F2 en we waren nummer twee in de competitie. Met hetzelfde team wonnen we de beker voor de eerste plaats in het ‘Henk de Graaf toernooi ‘ in Emmeloord in 2013. We haalden de eerste plaats in het toernooi, georganiseerd door Jong Oranje met een gemengd team, met meisjes uit heel Nederland. Momenteel speel ik als spits voor Veno F1 en spelen we hoog, in de Eerste Klasse. En ik ben ook de topscorer in het team” eindigt ze vol trots.

De droom van Marika is om professioneel voetballer te worden en dan het liefst bij Ajax Amsterdam of PEC Zwolle. „Ik vind het geweldig om te winnen maar zeker ook om ten minste één doelpunt te scoren. Ook vind ik het leuk om prijzen te winnen. Trofeeën en medailles voor dat wat ik het allerliefste doe. „Ik zit nu in de vijfde groep van de basisschool in Vollenhove en ik ga graag naar school. Ik heb een heleboel ‘coole’ leraren en klasgenootjes met wie ik ook veel speel.”

Hoe een typische dag uit het leven van Marika er uit ziet weet ze ook. “Elke dag ga ik natuurlijk naar school. Na school, als ik niet hoef te trainen, speel ik met mijn vrienden of voetbal ik met mijn vader. Waar ik kan, zelfs thuis! Het moeilijkste voor mij is om heel vroeg op te staan en op tijd te komen als we moeten verzamelen voor een wedstrijd. Ik speel ook graag met mijn kat – Czarek, ik houd van spelletjes spelen en een boek lezen dat ik heb gekregen van mijn grootmoeder en grootvader. Dat is in het Pools.” „Soms ga ik ook nieuwe trucs leren en heel veel oefenenen om ooit net zo goed te kunnen voetballen als mijn favoriete voetballer: Cristiano Ronaldo .”

Marika heeft een waar talent. En misschien jij ook wel! Als je een podimkunst beheerst neem dan vooral een korte video op en doe mee aan de enige talentenjacht voor Poolse mensen in Nederland. Meer informatie vind je op www.zdolnapolonia.nl.

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).