Navigate / search

Moszkowicz ruilt advocatuur voor politiek

(NU.nl) Bram Moszkowicz (54) gold jarenlang als een van de beste strafpleiters van Nederland. Twee jaar nadat hij uit de advocatuur werd gezet, heeft hij zijn intrede gedaan in de politiek, als lijsttrekker van VNL.

Met overdoses flair, durf en welbespraaktheid stond de voormalig strafpleiter tal van zware jongens bij, van ‘Hakkelaar’ Johan V. tot de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. In de zaak-Holleeder kwam hij in de problemen, maar met de succesvolle verdediging van PVV-leider Geert Wilders revancheerde hij zich.

Toch bleek die triomftocht in toga forse problemen te verhullen. Moskowicz kreeg hooglopend gedoe met de fiscus en met Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten.

De belastingzaak werd geschikt, maar Kempers onderzoek leidde tot een vernietigend oordeel van zowel de Raad als het Hof van Discipline. Zij zetten Moszkowicz in april 2013 uit de advocatuur wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen.

Begin 2014 kreeg Moszkowicz opnieuw een tik op de vingers van de tuchtrechter omdat hij de media zou hebben ingelicht over de zaak van Estelle Cruijff zonder dat zij daarvan wist. Bovendien klopte die informatie niet altijd.

Ook zou hij zijn financiële afspraken niet duidelijk hebben vastgelegd en onnodige kosten hebben gedeclareerd. Cruijff had Moszkowicz als advocaat in de arm genomen omdat zij getuige was in de strafzaak tegen haar toenmalige vriend Badr Hari.

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).