Navigate / search

Pomoc – Hoofdstuk 36

In hoofdstuk 35 lazen we hoe de recherche van Rotterdam de verlaten kotter met hasj aantroffen en Dirk en Marga hen de oplossing op een presenteerblaadje aanleverden. De mislukte recherchechef en groepschef zagen hun carrière bij de politie roemloos eindigen.

In de controlekamer van de GIGN sloeg een recorder aan, die een van de vele telefoons bewaakte, die inmiddels werden afgeluisterd.

‘Barco.’

‘Ja, met mij.’

‘Wat wil je?’

‘Nog een klusje, de laatste. Zelfde beloning.’

‘OK. Je weet waar het heen moet?’

‘Wanneer heb je weer verlof?’

‘Ik sta gepland voor een onbegeleid verlof over twee weken. 48 uur voor een familiebezoek.’

Dan hebben we niet veel tijd, zorg dat je snel weg kan zijn als ik je bel.’

‘Goed.’

De verbinding werd verbroken. François en Zoutkamp keken elkaar aan.

‘Dat was het privémobieltje van Marga. Ik herken haar stem direct,’ zei Zoutkamp.

‘Ik zal Dirk vragen om uit te zoeken waar ze naar toe belde en wie die Barco is.’

‘Johan, het spijt me het te moeten zeggen, maar er speelt volgens mij iets tussen Bettine en Marga. Ik weet alleen nog niet wat en omdat ik het niet vertrouwde hebben we haar mobieltje afgeluisterd,’ zei François.

‘Ik snap het alleen niet. Ze doet fantastisch werk op dit moment. Ik zal Dirk bijpraten en zeggen dat hij Marga in de gaten houdt,’ gaf Zoutkamp toe.

De volgende dag kwam er een bericht binnen van Marga. Ze was klaar voor de uitlevering van Bettine en had alle benodigde procedures doorlopen met haar Franse collega’s. Om problemen met Dikstra types en andere nieuwsgierigen te omzeilen, had ze geregeld dat op zaterdag over twee weken celruimte was geregeld in de gevangenis in Lelystad.

Het verzoek was kort en zakelijk.

‘Regelen jullie dat ze op zaterdag wordt afgeleverd. Laat me weten wat jullie plan is. Ik wil geen Brandsma taferelen.’

François en Zoutkamp namen zich voor vanaf dat moment alles in het werk te stellen om Bettine Witteman in leven te houden.

‘Dirk, weet je al wat?’ vroeg Zoutkamp.

‘Goed dat je belt. Marga belde naar een mobieltje. Die Barco is veroordeeld tot vijf jaar en TBS. Daar zit hij normaal gesproken ook. Hij gedraagt zich voorbeeldig en is sinds enige tijd opgenomen in een programma om af en toe op verlof te mogen gaan. Hij is alle keren keurig netjes thuis gekomen en de directie heeft niets op hem aan te merken.’

‘Waarom zit ie daar?’ vroeg Zoutkamp.

‘Het is een ex-commando uit het Joegoslavische leger die na zijn diensttijd voor het geld naar Nederland is gekomen. Hij werkte hier als uitsmijter en ze hebben wel contacten achterhaald met zware criminelen in Nederland, maar hem nooit kunnen pakken, totdat hij drie mannen koelbloedig ombracht die een kennis van hem hadden bedreigd.’

‘Er werd een posttraumatisch stresssyndroom, vastgesteld en hij werkte braaf mee aan de onderzoeken, waardoor zijn gevangenisstraf werd ingekort en hij eerder aan zijn Tbs-behandeling kon beginnen.’

‘Wat is zijn link met Marga?’

‘Zij was de aanklager in die zaak.’

‘Het wordt nog mooier,’ ging Dirk door.

‘Ik heb eens gekeken, wanneer hij verlof heeft gehad in het afgelopen jaar.’

‘Drie keer raden. Hij had verlof toen Brandsma en Witteman werden geliquideerd,’ raadde Zoutkamp.

‘Kunnen jullie nog haar telefoonverkeer natrekken?’ vroeg Dirk. ‘We moeten ons toch zorgen gaan maken dat onze vriendin andere belangen heeft dan wij.’

‘Zullen we doen, Dirk. Marga heeft om uitlevering gevraagd en ons opdracht gegeven een plan voor het transport te maken. Dat zullen we dan ook doen, maar voor de zekerheid op onze manier.’

‘Lijkt me een goed plan. Doe voorzichtig. Ik kan vanaf deze locatie weinig voor jullie doen.’

De mannen hingen op. Een diep gevoel van teleurstelling had bezit genomen van Zoutkamp en als een kater na een zware nacht doorhalen, voelde zijn maag aan of elke hap eten per ommegaande de terugweg zou aanvaarden. Kon hij zich zo vergist hebben in de vrouw die zo gepassioneerd met haar werk bezig was en samen met buitenlandse collega’s fantastische resultaten behaalde? Een organisatietalent van de bovenste plank, alom respect en bewondering oogstend. De vrouw die zijn hut was binnen geslopen en zich die ene nacht kwetsbaar in zijn armen had genesteld.

Maar bijna tegelijkertijd nam de rationele politieman het weer over en verdrong elke empathie.

‘Je belazert me misschien één keer, maar zeker geen tweede.’

Een harde uitdrukking verscheen op zijn gezicht. De onderste steen moest nu boven, ongeacht wat daar voor nodig was en wie slachtoffer zouden worden in deze strijd.

François en Zoutkamp namen alle opties door en kwamen met een transportplan dat via verschillende wegen naar Nederland zou leiden. Naast hen zou er maar één vrouw weten van het uiteindelijke scenario dat werd gekozen.

Het was nog steeds mogelijk dat niet Marga, maar iemand anders over informatie kon beschikken, waar zij niet van wisten en die hun plannen zou kunnen doorzien.

Het was weliswaar erg stil in de onderwereld van Nederland, maar er zou ongetwijfeld gewerkt worden aan de opvolging van Witteman en gevochten worden om de beste plaatsen.

De volgende morgen stuurden ze het plan naar Marga en bespraken het met haar.

‘Marga, we hebben drie scenario’s om haar volgende week zaterdag in Lelystad af te leveren.’

‘Plan A is met politiebegeleiding met een lijnvlucht naar Schiphol.’

‘Plan B is met de auto naar Lelystad.’

‘Plan C is met de jet van de GIGN, direct naar vliegveld Lelystad en vandaar per auto naar de gevangenis. Het vliegveld moet weten, dat er een nachtvlucht binnenkomt, die direct weer vertrekt.’

‘In alle drie de gevallen willen we ’s nachts aan komen en jij moet dus regelen dat we binnen kunnen en door de juiste mensen ontvangen worden. Alle vervoer wordt door ons gedaan. Pas op vrijdagavond zullen we laten weten in welk transport ze zit en hoe laat we er zijn. We nemen geen enkel risico en in elk transport zal een Bettine zitten. De KLPD moet geïnformeerd worden dat er die nacht hogesnelheidstransporten plaatsvinden met auto’s met Franse kentekens tussen Antwerpen en Lelystad en tussen Schiphol en Lelystad. François en ik zullen zelf voor de begeleiding van Bettine zorgen. Waarschuw de betrokken instanties zo laat mogelijk zodat we geen pottenkijkers krijgen,’ legde Zoutkamp uit.

‘Jullie hebben helemaal gelijk. We moeten er alles aan doen om haar levend in Lelystad te krijgen. Ik wil haar als hoofdverdachte voor de moord op Jani en de vrouwenhandel hebben. Daarna zal ze als verdachte ook gehoord worden door de Belgen, die daar de daders al hebben aangehouden in verschillende seksclubs. Duitsland heeft de dader van de moord op het Poolse meisje daar aangehouden en daardoor nog een netwerk kunnen oprollen. Ik heb al met mijn Franse collega’s afgesproken dat zij de villa en de XTC mogen hebben. Zo hebben we allemaal een mooi deel waarmee we landelijk en internationaal de standaard voor internationale samenwerking en het succes daarvan zullen bepalen. We zullen ook gezamenlijk meewerken aan persconferenties op de momenten dat daar om gevraagd wordt. Ik weet niet hoe ik jullie zal kunnen bedanken, want jullie hebben geen idee wat dit voor invloed op mijn carrière zal hebben.’

‘Je hebt bewezen dat je in staat bent op hoog niveau een uitstekend leider te zijn, dus geniet van de credits die je krijgt,’ zei Zoutkamp.

‘Ik stuur je de rekening wel.’

‘We spreken elkaar gauw weer.’

François en Zoutkamp keken elkaar aan. Zoutkamp begon.

‘Ik snap helemaal niets meer van dit mens. Hoe kan iemand zo overtuigend een rol spelen. Of ik heb haar helemaal verkeerd ingeschat òf ze heeft inderdaad niets misdaan en dan zullen we bloedvoorzichtig moeten zijn volgende week, want dan liggen er meer wolven op de loer dan wij kunnen bevroeden.’

‘Ik snap je probleem. Jullie hebben de afgelopen jaren een hechte band met elkaar opgebouwd en dan is het altijd moeilijk te accepteren dat de wereld er toch anders uit ziet,’ zei François.

‘Ja, ik zal mij nu achter jou scharen. Als ik ook maar iets van persoonlijke gevoelens laat meespelen moet je dat onmiddellijk zeggen. Ik kan hier rotte slecht tegen en wil nu ook alles weten,’ besloot Zoutkamp.

 

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).