Navigate / search

Recht je schouders!

Soms gebeuren er dingen in jouw leven waar je geen grip op hebt. Je zit met de handen in het haar en ziet geen uitweg. Ga in zo’n geval nooit met de pakken erbij neer zitten, maar neem het heft in eigen handen. Krijgt je rekeningen binnen die je niet kunt betalen? Maak dan toch de post open en houdt een overzicht bij van de totale schuld. Alleen dan kun je de situatie oplossen. Denk niet dat als je de deur niet open doet als er een deurwaarder aan de deur staat, dat dan het probleem weggaat. Misschien gaat het even weg, maar het komt dubbel zo hard terug. Probeer afspraken te maken met de bedrijven waar je schulden hebt. Kom je er niet samen uit, dan bestaat er in Nederland 1 keer in jouw leven de kans om schulden te laten saneren. Dit betekent, dat er een overzicht wordt gemaakt van al jouw schulden en er overlegd wordt met de schuldeisers om tot een oplossing te komen. Willen de schuldeisers hier niet aan meewerken, dan zal de rechter een oplossing afdwingen. In de meeste gevallen zul je dan in een schuldsanering terecht komen die drie jaar duurt. Gedurende die drie jaren, gaat jouw salaris volledig naar een curator. Hiermee worden de betalingsverplichtingen voldaan en jij krijgt een zakgeld per week waar je mee rond moet komen. Dit is goed te doen en als je volledig meewerkt aan dit traject, ben je na drie jaren van alle ellende af. Aan het einde van het traject zal de rechter beslissen of je alles hebt gedaan om de schulden af te lossen en zal de rechter jou in dat geval volledig vrijwaren van de rest van de schuld.

Een kans op een tweede kans!

Heb je hulp nodig, ga dan naar de gemeente waar je woonachtig bent. Zorg wel dat je ingeschreven bent in de gemeentelijke basis administratie. Lukt het je niet om je in te schrijven, ga dan naar een van de vele informatiepunten in Nederland voor hulp bij het inschrijven.

Als je andere problemen hebt waar je geen oplossing voor weet, bijvoorbeeld een arbeidsconflict, een echtscheiding, een conflict met de verhuurder van jouw woonruimte, ga dan altijd naar het juridisch loket. Zij kunnen jou advies geven over hoe je deze situatie moet aanpakken. Deze dienst is gratis. In vrijwel iedere stad in Nederland is er een juridisch loket. Zij zullen in de eenvoudigere zaken helpen met het opstellen van een brief, of het invullen van formulieren. Kunnen zij jou niet helpen, dan zullen ze jou een doorverwijzing geven naar een advocaat.

Als je denkt dat jij een advocaat nooit zou kunnen betalen, omdat je te weinig inkomen hebt, dan kon je wel eens verrast worden. In Nederland bestaat er namelijk het systeem van gefinancierde rechtshulp. Dit betekent, dat de Nederlandse overheid (een deel van) jouw advocaatkosten vergoedt. Voor het jaar 2013 betekent dit dat als je niet meer verdient dan € 17.700,- per jaar, dat je slechts een eigen bijdrage hoeft te betalen van € 129,-. Hier komen dan bij een eventuele rechtszaak nog griffiekosten bij. Ook deze zijn afhankelijk van het inkomen dat je hebt, maar bij het eerder genoemde inkomen, zullen deze € 75,- bedragen. Ga je naar een advocaat met een doorverwijzing van het juridisch loket, dan krijg je een korting op de eigen bijdrage van € 52,-.

Ook Nederland moet bezuinigen en de politiek spreekt er op dit moment over om de door de staat gesubsidieerde rechtshulp te verlagen. Dit kan dus betekenen dat het in de toekomst duurder wordt om een advocaat in te schakelen.

Heb je op dit moment een conflict met bijvoorbeeld een werkgever, of had je een conflict in het verleden, waar je niets mee gedaan hebt, maar heb je wel nog geld tegoed? Maak er dan nu werk van!

Overigens kan iedere advocaat in Nederland gebruik maken van de tolkentelefoon, dus je kunt gewoon in jouw eigen taal jouw verhaal doen. En ja, het kan lang duren voordat een rechter uitspraak doet, maar laat vooral de advocaat zijn werk doen. Het zou toch mooi zijn als je na een half jaar, toch het geld krijgt waar jij recht op hebt?

Bron: www.migrada.nl

 

24hrscoach is een coachlijn waar je 24 uur per dag, 7 dagen per week naar toe kunt bellen voor een coachgesprek. Anoniem en altijd beschikbaar! http://www.24hrscoach.nl/ (gecertificeerde coaches) 0900-21 12 2012.