Navigate / search

Risico op verspreiding Zikavirus bij Olympische Spelen ‘zeer klein’

(NU.nl) Er is een ”zeer laag risico” op verdere verspreiding van het Zikavirus door de Olympische Spelen in Brazilië, het hart van de huidige uitbraak. Dat zeiden deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.


Het WHO-panel, dat zijn derde teleconferentie hield over het door muggen overgebrachte Zikavirus, bevestigde ook zijn eerdere advies dat er ”geen algemene beperkingen op reizen en handel nodig zijn met landen waar het Zikavirus voorkomt”.

Dat geldt ook voor steden in Brazilië waar op vijf augustus de Olympische Spelen beginnen.

”De risico’s voor mensen die naar de Olympische Spelen gaan, zijn niet anders dan voor andere gebieden waar een uitbraak van Zika is”, zei David Heymann, voorzitter van het panel van deskundigen bij de WHO in Genève na de vergadering.

Het virus tiert welig, volgens de WHO nu in bijna zestig landen. Een verplaatsing van de Olympische Spelen zou dus geen significante invloed op de verspreiding van de ziekte hebben.

Onlangs had een groep van zo’n 150 gezondheidsdeskundigen in een open brief opgeroepen het evenement niet door te laten gaan vanwege het risico op besmetting. De WHO stelde toen al dat de Spelen ”geen noemenswaardige invloed” zullen hebben op de verspreiding van het virus.

Het speciale panel dat zich bezighoudt met het Zikavirus beoordeelt alleen de gezondheidsrisico’s; het is aan het Internationaal Olympisch Comité om te besluiten of de Spelen in Rio de Janeiro doorgaan, benadrukte de WHO eerder.

Het Zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het bij ongeboren kinderen kan leiden tot hersenafwijkingen.

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).