Navigate / search

Waarom en wanneer de politie bellen

Het nummer 0900-8844 is hét landelijke servicenummer van de politie. Met dit nummer kun je bellen voor alle niet-spoedeisende vragen of problemen. Bij spoed bel je met het alarmnummer 112. De politie wil met het landelijk servicenummer 0900-8844 de dienstverlening aan de burger verbeteren. Achter het nummer zit een regionale telefooncentrale, waar professionele medewerkers de telefoon opnemen. Doorverbinden naar een politiebureau bij in de buurt is daarom minder vaak nodig. Zo is de politie beter bereikbaar, toegankelijk en aanspreekbaar.

De stelregel is: geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844! Zo nodig word je doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Het nummer is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar (lokaal tarief).

Als je met een vast toestel belt dan kom je rechtstreeks bij de centrale in jouw regio uit. Bel je met een mobieltje of op een andere manier, dan kan het zijn dat je via een keuzemenu wordt doorverbonden.

Je belt 112 alleen voor spoedeisende zaken. Bijvoorbeeld bij levensbedreigende situaties en/of als je een misdrijf ziet. Voor alles wat ‘zonder zwaailicht’ kan, en voor informatie en advies kiest u 0900-8844.

Ben je in het buitenland en heb je de Nederlandse politie nodig? Bel dan naar +31-34 357 8844. Je krijgt iemand van de telefooncentrale van de politie aan de lijn die het of zelf afhandelt of het gesprek doorzet naar de politie bij u in de buurt. Collect calls en binnenlandse gesprekken worden niet behandeld.

Ik heb iets verloren. Bel ik dan met 0900-8844?

Nee. Sinds 1 januari 2012 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor gevonden en verloren voorwerpen en niet meer de politie. Ben je iets verloren of heb je iets gevonden? Neem dan contact op met de gemeente waar je woont. Ben je jouw rijbewijs, paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsdocument verloren? Dan moet je aangifte doen van vermissing bij het politiebureau. De politie maakt een proces-verbaal op van je aangifte en geeft de vermissing van jouw identiteitsbewijs door aan de gemeente. (Bron: www.politie.nl)

 

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).