Navigate / search

Weinig topvrouwen in Nederlands bedrijfsleven

(NU.nl) Nederland scoort slecht als het gaat om vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Van de topfuncties wordt slechts 18 procent bezet door een vrouw.


Daarmee staat Nederland bijna onderaan de lijst met percentages vrouwen in de bedrijfstop. De lijst is te lezen in het rapport Women in Business, gepubliceerd door advieskantoor Grant Thornton. Voor het onderzoek zijn ruim 5.500 mensen ondervraagd uit 36 landen.

Naast Nederland zijn er ook in Duitsland weinig vrouwen te vinden met hoge functies binnen het bedrijfsleven, daar ligt het aantal nog iets lager met 15 procent. Wereldwijd laat Japan het laagste percentage zien, daar bestaat de bedrijfstop voor slechts 7 procent uit van vrouwen.

Baltische landen scoren het beste binnen Europa. Litouwen, Estland en Letland behalen een percentage van respectievelijk 39 procent, 37 procent en 35 procent. Daarmee staan de landen in de top tien met hoogste percentages wereldwijd.

Rusland bezet de eerste plek, daar wordt de top van het bedrijfsleven voor 45 procent bezet door vrouwen. De Filipijnen volgen op de tweede plek met 39 procent gevolgd door Litouwen.

Wereldwijd worden de hogere functies binnen het bedrijfsleven voor nog geen kwart gevuld door vrouwen. Het aantal bedrijven zonder ook maar enige vrouw in de top is met een procentpunt gestegen tot 33 procent in 2016.

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).