Navigate / search

Zeker 36 doden en 147 gewonden door aanslag op luchthaven Istanbul

(NU.nl) Zeker 36 mensen zijn dinsdagavond gedood bij een aanslag op de internationale luchthaven Atatürk bij de Turkse stad Istanbul. Er zijn 147 mensen gewond geraakt.

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim is een deel van de gewonden er ernstig aan toe. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op.

Drie personen zouden het vuur hebben geopend en zichzelf daarna hebben opgeblazen met een bomgordel bij het controledeel van de internationale terminal.

De politie zou volgens de autoriteiten nog geprobeerd hebben twee mannen tegen te houden door op ze te schieten vlak voor ze bij een controlepunt in de aankomsthal kwamen, maar op dat moment activeerden ze hun exlosieven.

Volgens de premier zijn de drie zelfmoordterroristen dinsdag met de taxi naar het vliegveld gekomen. De aanslag is nog niet opgeëist. Na eerste onderzoek vermoedt Yildirim dat terreurbeweging Islamitische Staat achter de aanval zit.

“Deze aanslag, gericht op onschuldige mensen, is een gruwelijke, geplande terroristische daad”, aldus Yildirim.

Turkse media toonden dinsdagavond beelden van een hal in de luchthaven die gevuld is met rook. Ook is te zien dat plafondplaten naar beneden zijn gekomen. Gewonden zouden kort na de aanslag ook via taxi’s naar ziekenhuizen zijn gebracht.

Atatürk is de drukste luchthaven van Turkije en een van de drukste luchthavens ter wereld. Het vliegveld wordt gebruikt door veel zakenmensen en toeristen die Turkije als bestemming hebben of doorvliegen naar bestemmingen in Azië.

Verschillende vluchten zijn dinsdagavond uitgeweken naar andere luchthavens. Vluchten die al in de buurt waren van het vliegveld hebben wel toestemming gekregen om te landen. KLM-vlucht KL1617 die op weg was naar Istanbul, is teruggekeerd naar Amsterdam.

Woensdagochtend rond 6.00 uur werd het vliegverkeer vanaf de luchthaven langzaam hervat. Veel van de vluchten zijn nog wel geannuleerd of vertraagd.

De vliegmaatschappij Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen. De vlucht die om 11.10 uur gepland staat vanaf Schiphol te vertrekken richting het getroffen vliegveld is geannuleerd. Andere vluchten vanaf Schiphol richting Atatürk vliegen vooralsnog wel.

Verder vertrekt om 8.15 uur vlucht TK1432 vanaf Rotterdam-The Hague Airport naar Istanbul Atatürk. De passagiers zijn inmiddels allemaal ingecheckt en gereed voor boarding, meldt de luchthaven.

Volgens de Turkse autoriteiten hebben bijna alle slachtoffers de Turkse nationaliteit. Vooralsnog zijn er geen berichten van Nederlandse slachtoffers. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat hierover momenteel navraag gedaan wordt bij de Turkse autoriteiten.

(www.nu.nl)

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).