Navigate / search

Zonneallergie

In Nederland omarmen we de zomer, omdat die hier relatief kort duurt en koel is. Daarom is voor veel mensen iedere zonnestraal welkom. In de zuidelijke landen zul je mensen niet zo snel onbeschermd in de zon zien zitten, maar als bij ons het voorjaar aanbreekt, spoeden we ons massaal richting terras en strand.

Schaduwkant

Om je zo nu en dan te koesteren in warmte en zonlicht, is niet alleen plezierig, maar ook erg gezond voor lichaam en geest. We weten onderhand wel dat ‘overdaad schaadt’ en dat we onze huid beschadigen, als we te veel en te vaak zonnen. Te veel zonlicht kan vroegtijdige veroudering veroorzaken met rimpels en pigmentstoornissen, maar daarnaast kan het ook huidkanker veroorzaken. Er is een categorie mensen die allergisch op zonlicht reageert. Eén op de 10 mensen in Nederland heeft in meerdere of mindere mate last van zonneallergie.

Allergie

‘Polymorfe lichteruptie’, afgekort PMLE, of wel ‘zonneallergie’, komt vooral voor bij mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden. Allergische verschijnselen als reactie op de zon, de zonnebank of soms zelfs gloeilampen, doen zich meestal voor het eerst voor als iemand tussen de 10 en 30 jaar is. Mannen en vrouwen hebben er net zo vaak last van. De ultraviolette straling, type A (UVA) uit licht is de boosdoener. De meeste allergisch reagerende mensen hebben vooral in het voorjaar last. In de loop van de zomer verdwijnen de klachten.

Wat zijn de verschijnselen?

Wanneer iemand met zonneallergie aan direct zonlicht blootgesteld wordt, zal die persoon na één of twee dagen de volgende verschijnselen vertonen:

  • Een gespannen en warme, rode huid
  • Jeukende bultjes op de lichaamsdelen, die aan de zon zijn blootgesteld.
  • Soms met vocht gevulde blaasjes
  • De allergische reacties verspreiden zich ook wel een naar lichaamsgebieden die niet in de zon zijn geweest.
  • Zonder behandeling verdwijnen de allergische reacties na ongeveer een week, als de persoon niet meer in de zon komt.

Er zijn naar verhouding weinig mensen die medicijnen gebruiken tegen hun zonneallergie. In ernstige gevallen kan een arts antihistaminica of een corticosteroïd voorschrijven. Dit zijn middelen die onder andere het eigen afweersysteem onderdrukken. Ook kan bij ernstige vormen lichttherapie worden ingezet. Ieder voorjaar wordt de huid dan een aantal weken 2 tot 3 maal per week belicht met een Ultraviolette lichtbron.

Het is niet bekend waarom de één wel en de ander geen zonneallergie krijgt. Ook al ben je nu niet allergisch voor zonlicht, dan kun je het daarom later nog wel krijgen. In sommige producten zitten zogenaamde ‘foto sensibiliserende stoffen’. Kijk daar mee uit, beperk het gebruik of vermijd ze. Die stoffen komen voor in sommige cosmeticaproducten, bepaalde geneesmiddelen en ook in planten. Ze kunnen in combinatie met zonlicht een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Wees dus voorzichtig met parfum en cosmetica in combinatie met zonlicht. Het klinkt heel tegenstrijdig, maar ook in bepaalde zonnecrèmes kunnen stoffen zitten die zonneallergie verergeren. Bekende boosdoeners zijn de p-Aminobenzoylzuur (PABA) en derivaten.

Maatregelen

Zonneallergie gaat meestal vanzelf over. Maar lastig is het wel, dus neem je maatregelen. Jeukende blaasjes en uitslag kunnen je zonplezier behoorlijk vergallen.

Wen geleidelijk aan zonlicht! Ga, als je op vakantie bent, niet meteen uren aan het strand liggen. Ga op het heetst van de dag, tussen 11.00 uur en 15.00 uur lekker in de schaduw zitten. Kijk uit met cosmetica en parfum en draag een petje. Kijk uit, als je op wintersport gaat: de sneeuw verdubbelt het effect van zonlicht.

Als je medicijnen gebruikt, lees dan altijd de bijsluiter die in het doosje zit. Als daar in staat dat er mogelijke bijwerkingen kunnen optreden door ‘fotosensibilisatie’, wees dan erg voorzichtig met in de zon liggen en gebruik van zonnebanken.

Kijk uit met bepaalde planten: sommige plantensoorten kunnen allergische reacties veroorzaken in combinatie met zonlicht. Bijvoorbeeld de grote berenklauw, de boterbloem, selderij, pastinaak, engelwortel en peterselie. Ze bevatten foto sensibiliserende stoffen.

Natuurlijk blijft het heel belangrijk om je te beschermen tegen de zon met crèmes die een beschermingsfilter hebben tegen zowel UVA als UVB. Kijk eens naar je crème: zit er een chemisch filter in? Of heb je er één met minerale filters? Doorgaans worden minerale zonnefilters beter door een allergisch reagerende huid verdragen, dan chemische.

Deze blogpost is ook beschikbaar in het Pools (Polski).